Bedrijfsspionage is het zich als spion toe-eigenen van informatie over een bedrijf of over de activiteiten van dat bedrijf, met het doel die informatie ten voordeel te doen komen aan een ander bedrijf of een andere instantie
~ bron: wikipedia
Bedrijfsspionage is uiteraard een kwalijke zaak en het komt naar schatting helaas veel voor. Het komt voor in vele vormen en veel daarvan hebben gelukkig een hoog risico, het risico om betrapt te worden. Echter is er één methode die eigenlijk heel simpel is en waarvan de pakkans enorm klein is. Bedrijven die al wat langer bestaan en van (internet domein)naam zijn veranderd zijn kwetsbaar. Het is misschien een kleine groep maar daarom niet minder kwetsbaar.
Oude website
Als een bedrijf van naam veranderd is vaak de website overbodig geworden. Bijvoorbeeld de internetprovider Chello die overgegaan is naar UPC die weer is overgaan naar Ziggo. Een verstandig besluit zou zijn om het domein chello.nl aan te houden en het verkeer naar ziggo.nl door te sluizen. Dit gebeurt in dit geval ook maar wat als je als klein succes MKB-bedrijf wordt overgenomen door een grote jongen en de synergie iets te snel wordt doorgevoerd en door omstandigheden de oude domeinnaam wordt opgezegd. In principe niets aan de hand zou je zeggen want het oude domein wordt niet meer gebruikt en de mail die wordt aangeboden wordt retour afzender gestuurd of komt te vervallen.
Catch-all
Heel veel hostingpartijen bieden de catch-all functionaliteit aan voor mail. Deze functie houdt in dat alle e-mail die aangeboden wordt aan domein x,y,z wordt verzameld in één mailbox. Door deze functionaliteit is het dus mogelijk om een domeinnaam te registeren en alle mail die daar nog wordt aangeboden te onderscheppen met het risico dat een relatie nog gebruikt maakt van het oude e-mailadres en deze mail nu in handen van derden die deze informatie kunnen gebruiken voor eigen gewin.
Openbaar register
Als je denkt dat als je een domeinnaam opzegt dit stilletjes gaat dan klopt dit niet helemaal. Er zijn diverse websites waar opgezegde domeinen op worden getoond. Domeinen gaan eerst in quarantaine voordat ze weer beschikbaar zijn voor de markt. Een voorbeeld hiervan is domainia.nl